Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2009 - 21 Μαρτίου

Στην τελική ευθεία!

Επτά μέρες απομένουν. Ενθουσιασμός, αδημονία, μαζί με άγχος και αγωνία. Και δημιουργικός οίστρος. Μαθητές και καθηγητές.
Μόλις το Δεκέμβρη μάς έγινε η πρόταση από το Μουσείο Μπενάκη, με πρωτοβουλία της
κ. Αγγελικής Κώττη, να "στήσουμε" μια παράσταση - αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Δεχτήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ποιος δε θα ήθελε να ταξιδέψει με το καράβι της ποίησης του Ρίτσου..


Η καλαίσθητη πρόσκληση του Μουσείου Μπενάκη

Μετά ήρθε η συνεργασία με το 10ο Λύκειο Πειραιά. Δεύτερη χαρά.
Κι ύστερα η κινητοποίηση. Ανάγνωση, έρευνα, συγκέντρωση-οργάνωση του υλικού, φωτογραφίσεις, βιντεοσκοπήσεις, οπτικοποιήσεις ποιημάτων, εικαστικές δημιουργίες, αναρτήσεις στα μπλογκ των σχολείων μας, γκράφιτι, απαγγελίες, μαθήματα, συζητήσεις, προτάσεις, αλληλοεπισκέψεις στα σχολεία, κατασκευή "σεναρίου", διανομή ρόλων, πρόβες θεάτρου, μουσικής, σύνταξη κειμένων, επισκέψεις στο Μουσείο Μπενάκη για το αρχείο Ρίτσου, στη Μονεμβασιά, στο σπίτι του ποιητή.
Κρυφή περηφάνια: Όλα αυτά χωρίς να χαθούν σχολικές ώρες. Από ελάχιστες έως μηδενικές.
Και κυρίως. Η βαθιά ικανοποίηση από την όρεξη και τη συνέπεια των παιδιών. Κάθε Σαββατοκύριακο, χωρίς εξαίρεση, για πολλές ώρες, τρεις μήνες τώρα, στις πρόβες. Με σοβαρότητα αλλά κι ευδιαθεσία. Εισχωρώντας όλο και βαθύτερα στην ποίηση του Ρίτσου.
Όχι, όσο και να το θέλαμε, δε γίναμε μέσα σε τρεις μήνες καλλιτέχνες. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άψογο καλλιτεχνικά. Θα είναι όμως καρπός αλήθειας, αγάπης και συλλογικής προσπάθειας, θα είναι η πρότασή μας για τη συνάντηση με τη λογοτεχνία, η πρότασή μας για μια ζωντανή εκπαίδευση, που τόσο έχουμε ανάγκη.


Και θα χαρούμε να είστε εκεί. Να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα της ποίησης. Να τιμήσουμε το Γιάννη Ρίτσο. Να επαληθεύσουμε το στίχο του: " Φύτεψα ένα δέντρο. Θα το μεγαλώσω. Ό,τι κι αν γίνει δε γυρίζω πίσω."

Στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 19.00΄.


Από το σχολικό blog του 6ου ΓΕΛ Καλλιθέας
lykeio6o.blogspot.com

Μουσείο Μπενάκη

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Θοδωρή,
Ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση. Θα θέλαμε πολύ να ήσουν κι εσύ στο θίασο - αλλά πού να πρωτοείσαι, ε;
Εννοείται πως θα είμαστε μαζί το ερχόμενο Σάββατο!
Καλό βράδυ.

→º°TغØ�←Stغllar •dust°º είπε...

Και εγώ θα το 'θέλα :)
Εννοείται πως θα είμαι εκεί να απολαύσω όλους --παιδία (συμμαθητές και μη ) κ καθηγητές .
:)
ΚαΛη ΕπΙτΥχΙα κ πάλι.