Σάββατο, 9 Μαΐου 2009

Εφυγε ο κορυφαίος των ''Σκιων ''..


Έφυγε το βράδυ του Σαββάτου από τη ζωη, στα 85 του χρόνια, ο κορυφαίος καραγκιοζοπαίχτης και δάσκαλος Ευγένιος Σπαθάρης.

Άδικα, έφυγε από κοντά μας, ο Ευγένιος Σπαθάρης, ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, έχοντας αναθρέψει γεννιές και γεννιές Ελλήνων, με τις παραστάσεις του. Ο Ευγένιος Σπαθάρης νοσηλευόταν 4 μέρες ουσιαστικά κλινικά νεκρός στο ΚΑΤ, αφού έπεσε προσπαθώντας να ανεβεί μόνος του τις σκάλες του Ινστιτούτου Γκαίτε όπου επρόκειτο να τιμηθεί.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης γεννήθηκε το 1924 στην Κηφισιά και συνέχισε την τέχνη του πατέρα του, Εξίσου ταλαντούχου καραγκιοζοπαίχτη της εποχής του, Σωτήρη Σπαθάρη.


Μετά τις σπουδές του άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών, από τους πρωτοπόρους του οποίου, ήταν ο πατέρας του. Ξεκίνησε την πορεία του δίνοντας ο ίδιος παραστάσεις αρχικά στη διάρκεια της κατοχής, σε θέατρα της Αθήνας, σε Πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.α. Από τότε έχει δώσει πληθώρα παραστάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια ειδικά για το θέατρο σκιών.

Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη , και με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο "Ελληνικό Χορόδραμα", στο Θέατρο Χατζώκου, (Θεσσαλονίκη), στο Θέτρο Συντεχνίας κ.α. με τις παραστάσεις "Το ταξίδι", "Το καταραμένο φίδι", "Ο δικτάτωρας", "Ο Αλέκος με τα κυδώνια" κ.α. Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους και το 1980 άρχιζε να παίζει στη τηλεόραση.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου (της ΟΥΝΕΣΚΟ ενώ έχει κάνει περιοδείες σε πολλές χώρες. Αλλά και ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Νέα Υόρκη.

Έχει τιμηθεί με Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α' Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, Α' Βραβείο Πολωνίας (1978), Α' Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 κ.ά. Τέλος το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για την μεγάλη του προσφορά στο καλλιτεχνικό αυτό είδος για το οποίο του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου.

Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη.


Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν ο άνθρωπος που ανέδειξε με μοναδικό τρόπο το ελληνικό θέατρο σκιών και το ταξίδεψε κυριολεκτικά σε ολόκληρο τον κόσμο, συνδέοντας τη φωνή, τη φιγούρα και τη ζωή του με τον πιο ανατρεπτικό λαϊκό μας ήρωα, τον Καραγκιόζη.

"Θα ήθελα ο κόσμος να με θυμάται ως τη φωνή του Καραγκιόζη", έλεγε, αφού στο ελληνικό Θέατρο Σκιών αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του, από το 1942 που ξεκίνησε επαγγελματικά.

Το Θέατρο Σκιών τον μάγεψε από παιδί και όταν λόγω των συνθηκών της Κατοχής δεν μπόρεσε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, αφοσιώθηκε σ' αυτό.

Ο υπέροχος κύριος Σπαθάρης είχε πει
ο Καραγκίοζης είναι η ζωή του , η ύπαρξή του , αυτό μπορούσε να δώσει ..αυτό έδωσε και θα συνεχίζει να δίνει για πάντα ...
Έτσι λοιπόν
Θα φάμε.. θα πίουμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε ..Θα τον θυμόμαστε όμως πάντα με σεβασμό !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: