Τετάρτη, 13 Μαΐου 2009

Αtlantis


Το διαστημικό λεωφορείο Atlantis τη Δευτέρα (11/5) απογειώθηκε ώστε να συναντήσει και να επιδιορθώσει το τηλεσκόπιο Hubble, για την τελευταία και ίσως καλύτερη σειρά καταγραφών του σύμπαντος - καταγραφές που μπορεί να φτάσου ακόμη και στις αρχές της δημιουργίας του.

Η εκτόξευση έγινε στο διαστημικό κέντρο της NASA στη Φλόριντα. Το τηλεσκόπιο Hubble βρίσκεται σε τροχιά 350 μιλίων πάνω από τη γη, ενώ για τη συντήρηση του, έχουν ήδη γίνει τέσσερις αποστολές της NASA.

Σημαντικές έρευνες και ανακαλύψεις που αφορούν την αστρονομία έχουν ως βάση τις παρατηρήσεις του Hubble ενώ φιλοδοξία της NASA είναι το Hubble να καταγράψει εικόνες από τόσο μακριά, που χρονολογούνται από τη “γέννηση” του σύμπαντος.

Άγχος υπάρχει στις τάξεις τις NASA καθώς ενδέχεται κίνδυνος για πρόσκρουση του λεωφορείου με μετεωρίτες λόγω της μεγάλης απόστασης (διπλάσιας) του Hubble από τη γη. Εάν υπάρξει πρόβλημα στο Atlantis τότε θα σπεύσει το άλλο διαστημικό λεωφορείο, Endeavour, ώστε να διασωθεί το πλήρωμα του πρώτου.

Οι αστροναύτες όταν φτάσουν στον Hubble θα εγκαταστήσουν 2 νέες ηλεκτρονικές κάμερες οι οποίες θα μπορούν να “δουν” 2 εκατομμύρια έτη φωτός μακρύτερα ενώ με τη συντήρηση που θα κάνουν στο τηλεσκόπιο αναμένεται να παρατείνουν το χρόνο ζωής του τουλάχιστον για μια πενταετία.

Το Hubble εκτοξεύτηκε το 1990 και το όνομά του δεν ήταν πάντα συνδεδεμένο με την επιτυχία αφού ήταν ιδιαίτερα αργό, ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό και είχε κατασκευαστικά προβλήματα.

Οι πρώτες φωτογραφίες που έστειλε στα κεντρικά της NASA ήταν θαμπές προκαλώντας απογοήτευση στους ειδικούς καθώς τους κόστισε 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η NASA “ανέστησε” το τηλεσκόπιο στην πρώτη αποστολή διαστημικού λεωφορείου, με διορθωμένους φακούς και στη συνέχεια κάθε τριετία γινόταν συντήρηση του Hubble.

Η τελευταία αποστολή της NASA στον Hubble είχε πραγματοποιηθεί πριν 7 χρόνια καθώς το 2003 είχε γίνει ατύχημα στην Columbia και η επικείμενη εκτόξευση ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

1 σχόλιο:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Βλέπω, κύριε Θεόδωρε, το αστρονομικό σας δαιμόνιο εκτός από τις παρουσιάσεις στις διημερίδες ξετυλίγεται και στις αναρτήσεις, ε;
Ενδιαφέρον άρθρο, βεβαίως, βεβαίως.