Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Άρωμα ... Κανέλας!!!!

Αυτήν τις μέρες , μου είχε κολλήσει η μυρωδία της κανέλας ..δεν ξέρω γιατί ...ίσως επειδή σκοπεύω να κάνω μια εξόρμηση σ' ένα μαγαζάκι στον Πειραιά για να δοκιμάσω λουκουμάδες με κανέλα...!!!

ΚΑΝΕΛΑ: Η κανέλα ήρθε από την Αίγυπτο και την Κίνα το 2.000 π.Χ και αναφέρεται από τον Ηρόδοτο και άλλους κλασικούς συγγραφείς . Στη Βίβλο , αρωμάτιζαν το κρεβάτι των μελονύμφων με μύρο , αλόη και κανέλα
Υπάρχουν δύο ήδη: Η κοινή κανέλα της Κεϋλάνης και η πιο σπάνια κινέζικη κανέλα , η οποία έχει πιο έντονη γεύση καθώς προέρχεται από τον φλοιό των κλαδιών που είναι ήδη ενός έτους.

Το θαμνοφόρο αειθαλές δένδρο από την Κεϋλάνη, έχει ύψος 2 μέτρα. Οι βλαστοί κόβονται και ο εξωτερικός φλοιός αφαιρείται απελευθερώνοντας έτσι τα κατώτερα στρώματα.

Προέλευση: Δένδρο ιθαγενές της Σρι-Λάνκα/Κεϋλάνης. Έφθασε στην Ευρώπη τον16ο αιώνα με τα καραβάνια των Πορτογάλων και αργότερα των Ολανδών και των Άγγλων.

Η κανέλα είναι ήδη γνωστή από την Αρχαία Ελλάδα. Φοίνικες, Άραβες και Έλληνες εμπορεύονται από πολύ παλιά με μπαχαρικά. Οι Έλληνες γνώριζαν διάφορους οδούς για να τα προωθήσουν. Η πιο γνωστή θαλάσσια οδός, ξεκινούσε από το Μαλαμπάρ της Ινδίας και διέσχιζε τον Περσικό Κόλπο και τις κυλάδες της Βαβυλωνίας. Μια άλλη οδός ήταν αυτή κατά μήκος των Αραβικών ακτών που διέσχιζε την Ερυθρά θάλασσα.

Άρωμα και γεύση: Το ευχάριστα γλυκό αυστηρό άρωμά της είναι τρυφερό και συγχρόνως έντονο. Η γεύση της χαρακτηρίζεται από μια μοναδική ευωδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: