
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!
ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ :D

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2010!!!

Το Πολυτεχνείο στάθηκε η αρχή της ελευθεριας μας .
Ο ξεσηκωμός του λαού και το εθνικό έγκλημα γκρεμίζουν τη δικτατορία και ξαναγυρίζει η Λευτεριά και η Δημοκρατία.
Η οργή του λαού ενάντια στους φασίστες φάνηκε με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Εκεί τα αδούλωτα νιάτα -φοιτητές και μαθητές- ενώθηκαν με το λαό και ύψωσαν το κορμί και την ψυχή τους απέναντι στα τανκ για τη Λευτεριά, τη Δημοκρατία και για την Εθνική Ανεξαρτησία.
Αθήνα 16 Νοεμβρίου 1973
Ωραία παιδιά, με τα μεγάλα μάτια σαν εκκλησίες χωρίς στασίδια.
Ωραία παιδιά, δικά μας, με τη μεγάλη θλίψη των αντρείων,
Αψήφιστοι, όρθιοι στα προπύλαια, στον πέτρινο αέρα,
Έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι, - πως μεγαλώνει
το μπόι, το βήμα και η παλάμη του ανθρώπου;
17 Νοεμβρίου
Βαρειά σιωπή, διάτρητη απ’ τους πυροβολισμούς,
πικρή πολιτεία,
αίμα, φωτιά, η πεσμένη πόρτα, ο καπνός, το ξύδι-
ποιος θα πει : περιμένω απ’ το μέσα μαύρο;
Μικροί σκοινοβάτες με τα μεγάλα παπούτσια
μ΄ έναν επίδεσμο φωτιά στο κούτελο
κόκκινο σύρμα, κόκκινο πουλί,
και το μοναχικό σκυλί στ’ αποκλεισμένα προάστια
ενώ χαράζει η χλωμότερη μέρα πίσω
απ’ τα καπνισμένα αγάλματα
κι ακούγεται ακόμη η τελευταία κραυγή διαλυμένη
στις λεωφόρους.
Πάνω απ’ τα τανκς, μέσα στους σκόρπιους πυροβολισμούς
πώς μπορείτε λοιπόν να κοιμάστε;
Η μάνα του τον περιμένει και δεν έρχεται,
Η άνοιξή του παίζει κα δεν τηνε ξέρει πια.
Στις φλέβες του αίμα σταματημένο και πικρό,
Γυλί σπασμένο ο κόσμος, σωριασμένο πάνω του.
Για να έχω εγώ τον άπσρο μου ύπνο
Και συ γαρύφαλλο στο στόμα σου,
Για νά' χουν τα παιδιά μας το δικό τους ήλιο
Αθήνα |
Η Ταινιοθήκη, η οποία θα βρίσκεται πολύ κοντά στο σταθμό του μετρό Κεραμεικός, διεθέτει δύο σύγχρονες αίθουσες προβολών, 200 και 60 θέσεων, θερινό κινηματογράφο 250 θέσεων με θέα την Ακρόπολη.
Στα 1.785 τ.μ. της στεγάζεται επίσης Μουσείο Κινηματογράφου, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο οπτικοακουστικών, οπτικοακουστικά αρχεία, δύο φουαγιέ, κυλικείο και πωλητήριο.
Οι επεμβάσεις στο κτίριο είναι έργο των αρχιτεκτόνων-μηχανικών Νίκου Μπελαβίλα και Βάσως Τραβά.
Η Ταινιοθήκη προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια μεγάλη συλλογή ελληνικών και ξένων ταινιων σε μορφή VΗS και DVD που όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να δουν σε κατάλληλα διαμορφωμένες θέσεις.
Στη βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης πρόσβαση έχουν μαθητές, σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών, ερευνητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και περιλαμβάνει: 2.500 τίτλους βιβλίων, 6.000 κινηματογραφικά περιοδικά, αρχείο με 15.000 αυθεντικές φωτογραφίες από τον ελληνικό και 25.000 από τον ξένο κινηματογράφο, 800 αρνητικά φωτογραφιών ελληνικών και ξένων, 2.600 αφίσες ελληνικών και 1.500 ξένων ταινιών και μια συλλογή από 40.000 με προγράμματα, καταλόγους, αποκόμματα εφημερίδων, σπάνια σενάρια ταινιών.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ και ένα μεγάλο μέρος του καλύφθηκε από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Τα εγκαίνια
Η Ταινιοθήκη κάνει πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης γιορτής των εγκαινίων (δηλαδή μέχρι τις 11 Οκτωβρίου) οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια μοναδική παράσταση μαγικού φανού (πρόκειται για μια μηχανή προβολής του 19ου αιώνα που προηγήθηκε του κινηματογράφου).
Η παράσταση θα δωθεί στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης, ενώ το κοινό θα έχει δυνατότητα να δει και σπάνιες διαφάνειες, γυάλινες, ζωγραφισμένες, χαραγμένες και λοιπά.
Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της επίσημης γιορτής των εγκαινίων, θα προβληθεί η αποκατεστημένη κόπια της Φόνισσας του Κώστα Φέρρη, ενώ κατά τη διάρκεια της τριήμερης γιορτής θα προβληθούν και άλλες αποκατεστημένες κόπιες ελληνικών και ξένων ταινιών.
Στην Ελλάδα θα έρθουν προσωπικότητες του διεθνούς κινηματογράφου και εκπρόσωποι των σημαντικότερων Ταινιοθηκών του κόσμου.
Μετά τα εγκαίνια, από τις 12 έως τις 20 Οκτωβρίου, η Ταινιοθήκη θα διοργανώσει το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου. Ανάμεσα στα αφιερώματα που θα προβληθούν ξεχωρίζουν: στον Βρετανό κινηματογραφιστή Κεν ΜακΜιούλεν, στις άγνωστες Ιταλίδες ντίβες του βωβού σινεμά, στη Γαλλίδα ηθοποιό Ντέλιφιν Σέιρινγκ, στο Βρετανό κινηματογραφιστή Τζον Σμιθ.
Η ιστορία της Ταινιοθήκης
Η Ταινιοθήκη γεννήθηκε πρώτα στο μυαλό της Αγλαΐας Μητροπούλου και υπήρξε ένα όραμα που η ίδια άρχισε να το υλοποιεί στην κουζίνα του σπιτιού της, στο Κολωνάκι, στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1963 και ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη, φιγουράρουν τα ονόματα σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής, από τον Στρατή Μυριβήλη, μέχρι τον Ηλία Βενέζη, και από τη Μόνα Μητροπούλου -αδελφή της Αγλαΐας-, μέχρι την Ελένη Βλάχου, τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Νίκο Κούνδουρο.
Έδρα της Ταινιοθήκης υπήρξε για περισσότερα από 40 χρόνια το Μέγαρο Δεληγιώργη στην οδό Κανάρη. Η καταστροφική όμως πυρκαγιά του 1997 επέτεινε την ανάγκη για την εξεύρεση ενός νέου χώρου που θα κάλυπτε τις ανάγκες μιας σύγχρονης Ταινιοθήκης.
Newsroom ΔΟΛ
Ξεκινάμε
για ένα
σημαντικό
ταξίδι
ίσως ένα απο τα δυσκολότερα ταξίδια μας
... Τα αισθήματα που επικρατούν πολλά !!!
Ο ταξιδιώτης γύρισε με άδεια τα μάτια.
«Δεν είσαι συ!» έκλαψε ο εγκαταλελειμμένος φίλος.
«Μου έταξες τη φωτιά που δεν σώνεται,
Κι αυτό που μου φέρνεις δεν μπορεί παρά να ‘ναι το τέλος».
Ο ταξιδιώτης κοίταξε τα άδεια του χέρια
Και είπε: «Σου δίνω πράματα που δεν μπορείς να δεις˙
Τους θησαυρούς της γης πέρα από κάθε γη,
Τα μυστικά της θάλασσας πέρα από κάθε θάλασσα.
Οι ψυχές μας έχουν σύνορα κι η αγάπη μας αναπόφευκτα
Θα προσαράξει εκεί που όλα αρχίζουν. Η σιωπηλή άκρη
Είναι γεμάτη ναυάγια. Την ψυχή μου την γύρισαν πνιγμένη
Μιας και τ’ όνειρό της αψήφησε τον ανθρώπινο νόμο.
Με βλέπεις εδώ, αλλά δεν έχω επιστρέψει.
Οσα δεν υπάρχουν είναι προορισμένα να ανατρέπουν
Τα όσα υπάρχουν, τα πλούτη που αποκτήσαμε.
Oταν θα ‘ναι πια όλα χαμένα θα βρούμε το Απειρο».
Σημαντικές έρευνες και ανακαλύψεις που αφορούν την αστρονομία έχουν ως βάση τις παρατηρήσεις του Hubble ενώ φιλοδοξία της NASA είναι το Hubble να καταγράψει εικόνες από τόσο μακριά, που χρονολογούνται από τη “γέννηση” του σύμπαντος.
Άγχος υπάρχει στις τάξεις τις NASA καθώς ενδέχεται κίνδυνος για πρόσκρουση του λεωφορείου με μετεωρίτες λόγω της μεγάλης απόστασης (διπλάσιας) του Hubble από τη γη. Εάν υπάρξει πρόβλημα στο Atlantis τότε θα σπεύσει το άλλο διαστημικό λεωφορείο, Endeavour, ώστε να διασωθεί το πλήρωμα του πρώτου.
Οι αστροναύτες όταν φτάσουν στον Hubble θα εγκαταστήσουν 2 νέες ηλεκτρονικές κάμερες οι οποίες θα μπορούν να “δουν” 2 εκατομμύρια έτη φωτός μακρύτερα ενώ με τη συντήρηση που θα κάνουν στο τηλεσκόπιο αναμένεται να παρατείνουν το χρόνο ζωής του τουλάχιστον για μια πενταετία.
Το Hubble εκτοξεύτηκε το 1990 και το όνομά του δεν ήταν πάντα συνδεδεμένο με την επιτυχία αφού ήταν ιδιαίτερα αργό, ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό και είχε κατασκευαστικά προβλήματα.
Οι πρώτες φωτογραφίες που έστειλε στα κεντρικά της NASA ήταν θαμπές προκαλώντας απογοήτευση στους ειδικούς καθώς τους κόστισε 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η NASA “ανέστησε” το τηλεσκόπιο στην πρώτη αποστολή διαστημικού λεωφορείου, με διορθωμένους φακούς και στη συνέχεια κάθε τριετία γινόταν συντήρηση του Hubble.
Η τελευταία αποστολή της NASA στον Hubble είχε πραγματοποιηθεί πριν 7 χρόνια καθώς το 2003 είχε γίνει ατύχημα στην Columbia και η επικείμενη εκτόξευση ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Ευγένιος Σπαθάρης ήταν ο άνθρωπος που ανέδειξε με μοναδικό τρόπο το ελληνικό θέατρο σκιών και το ταξίδεψε κυριολεκτικά σε ολόκληρο τον κόσμο, συνδέοντας τη φωνή, τη φιγούρα και τη ζωή του με τον πιο ανατρεπτικό λαϊκό μας ήρωα, τον Καραγκιόζη.
"Θα ήθελα ο κόσμος να με θυμάται ως τη φωνή του Καραγκιόζη", έλεγε, αφού στο ελληνικό Θέατρο Σκιών αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του, από το 1942 που ξεκίνησε επαγγελματικά.Το Θέατρο Σκιών τον μάγεψε από παιδί και όταν λόγω των συνθηκών της Κατοχής δεν μπόρεσε να σπουδάσει αρχιτεκτονική, αφοσιώθηκε σ' αυτό.
Ο χορός συναντάται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Σαν την ανθρώπινη γλώσσα, δεν υπάρχει μονάχα ένα είδος.
Σε κάθε περιοχή του κόσμου οι λαοί έχουν τους δικούς τους χορούς,
που όμως μοιάζουν μεταξύ τους από την ίδια ανάγκη
για μη λεκτική επικοινωνία και έκφραση των ανθρώπινων συναισθημάτων.
Η 29η Απριλίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Χορού από την UNESCO το 1982. Γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα ήταν διότι αυτή ήταν η ημερομηνία γέννησης του Jean-Georges Noverre (1727-1810),
ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής του modern ballet.
Η τελετή παράδοσης της Μαρίνας Φαλήρου από την εταιρεία των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Δήμο Καλλιθέας πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Πάνος Καμμένος έκανε μεταξύ άλλων λόγο για πολυ σημαντική ημέρα για την Καλλιθέα, «που επιτέλους αποκτά πρόσβαση στη θάλασσα».
Τη μαρίνα του Φλοίσβου - που ανήκει στα Ολυμπιακά Ακίνητα - αποκτά ο Δήμος Καλλιθέας, όπως ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού, κ. Αντ. Σαμαρά, του δημάρχου Καλλιθέας, κ. Κ. Ασκούνη και του πρώην προέδρου της Εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα, κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ.
Η χωρητικότητα της μαρίνας είναι 417 θέσεις από τις οποίες οι 70 παραχωρούνται στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.
Ως σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, χαρακτήρισε ο υπουργός την κίνηση αυτή: «Σήμερα παραδίδουμε στους δημότες της Καλλιθέας τη Ναυταθλητική Μαρίνα Τζιτζιφιών. Κάνουμε ένα όνειρο πραγματικότητα κι έτσι ένα πανέμορφο κομμάτι από αυτό το τεράστιο μπαλκόνι της Αθήνας θα αποκτήσει έναν πολιτιστικό χαρακτήρα πρωτόγνωρο, πρωτότυπο και πανέμορφο.
Κάνουμε ένα ακόμα βήμα προκειμένου να αναβαθμίσουμε ολόκληρη την περιοχή και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις υποδομές των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Βέβαια, η αρχή είχε γίνει πριν δύο χρόνια περίπου, τον Ιανουάριο του 2007. Τότε το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος Καλλιθέας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο το Δημόσιο δεσμεύτηκε να παραχωρήσει 28 στρέμματα από την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου στο Δήμο Καλλιθέας και τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Ναυταθλητικής Μαρίνας Τζιτζιφιών.
Αυτή η παραχώρηση υπήρξε αντισταθμιστική έναντι της υπόλοιπης έκτασης του Ιπποδρόμου, στην οποία με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου θα κατασκευαστούν δύο υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις - της Νέας Λυρικής Σκηνής και της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης - ενώ ο περιβάλλων χώρος έκτασης 120 στρεμμάτων θα μετατραπεί σε πρότυπο σύγχρονο βιοκλιματικό πάρκο».
Επίσης πρότεινε να καθαριστεί όλος ο βυθός της Μαρίνας, με τη σύμπραξη του δικτύου των εθελοντών της πολιτικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και να δημιουργηθεί βιολογικός καθαρισμός για τα απόβλητα των σκαφών.
Πρότεινε ακόμη στις 11 Μαΐου να πραγματοποιηθεί το πρώτο σεμινάριο εθελοντών πολιτικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου στη Μαρίνα Φαλήρου».